:: IUI Treatment ::

minggu lepas 12 September 2012 aku buat iui kat LPPKN.
IUI ialah 'Intra Uterine Insemination'
bermaksud memasukan sperm suami yang berkualiti terus
ke dalam rahim isteri 
berdebar2 perasaan aku bukan main..
malam tu aku standby tidur kat DUID dekat sikit xsampai 15 min da sampai 
pagi-pagi da keluar konon nak jadi org pertama sampai..hikhik..
dugaan betul bila aku terjatuh di tangga DUID kerana lantai licin..
sakit giler la kepala lutut aku..
xper anggap jer tu sumer dugaan utk aku..

sampai jer LPPKN terus daftar kat kaunter bawah..
kebetulan terjumpa kawan lama husband aku time form 3 Siti Zulaiha namanya
sebenarnya Siti Zulaiha tu kawan aku dlm group tp aku xkenal dia..
xperasan muka..
da balik baru perasan..

nombor giliran..

sampai tingkat 6 ambil nombor sumer tunggu sampai nurse panggil..
husband disuruh naik ke tingkat 7 utk proses pengeluaran & cuci sperm..
selesai proses tu husband aku turun utk proses bayaran..
kos iui haritu RM350 (tp aku pakai GL)
selesai pasal bayaran nurse suruh pergi breakfast dulu..
aku turun ke tingkat 2 utk breakfast..
aku makan apa saja yang aku nak makan sampai kenyang..
husband aku pon sama..

kalau xsilap nurse ada pesan kata jgn kencing 2 jam sebelum prosedur dijalankan..
so aku tahan jer la...
selesai breakfast aku suruh husband aku naik tingkat 7
aku pula pergi tingkat 6..
aku ingatkan proses iui buat kat tingkat 6 rupanya kat tingkat 7..
suami aku bbm soh naik atas..kehkeh (malunya..)

terus disuruh masuk ke satu bilik..
mcm kat hospital plak aku rasa..mula la makin berdebar..
aku disuruh berbaring diatas katil dgn lutut dibengkokkan..
perut aku masih terasa senak (mungkin sebab telur byk seperti DR H ckp..)

prosedur iui..

DR H suruh buka kaki luas2 bagi memudahkan lagi proses iui..
perasaan aku time tu hanya Allah saja yang tahu..
menitis air mata aku..sebak !!!
DR H suruh bykkan selawat dan berdoa..
sorang nurse membantu DR H dan sorang lagi tenangkan aku..
sakitnya lebih kurang macam buat HSG juga..senak..
aku xsedar rupanya da selesai..
sempat aku ucapkan " terima kasih " pada DR H dan nurse2.
aku diminta berehat 30 minit sambil mulut xhenti berdoa..
senak di perut makin terasa..
aku berjalan perlahan2 menuju ke husband 
tersenyum husband aku melihat aku setelah semuanya selesai..
alhamdulillah..
keputusannya 3 minggu selepas prosedur dijalankan..
kalau cik P xdtg bermakna berjaya..
kalau dtg aku kena ulang semula buat kali kedua..


DR H berikan mc sehari utk berehat..
semuanya berjalan lancar
lepas nie kena lebih prihatin dalam pemakanan..
makan makanan & minuman yang lebih berkhasiat..





70 comments:

  1. info n perkongsian yg berguna..sy nk taula..awk wat rawatan kat lppkn raja laut kan..boleh gune GL ke utk iui tu...
    sy bru nk samb rawatan kat situ..

    ReplyDelete
  2. yer sya buat kat lppkn raja laut..sya guna GL sbb kerja di UPM..tp dgr khabar kata sekarang xleh guna GL.. pakai duit sendiri dulu lps tu claim balik..

    ReplyDelete
  3. Hai sya....adakah iui yg anda buat thn tu menjadi??? Total buat iui di lppkn rm350 aje ke? Penah dpt rawatan d sana...penah chek di sana selepas 1thn kawin...

    ReplyDelete
  4. iui yg sya buat kt LPPKN adalah 1st time sya buat iui dan alhamdulillah berjaya hamil dan sekarang kandungan sya 27 minggu 4 hari.. utk prosedur iui sahaja rm 350 tdak termasuk ubat2 dan scan serta khidmat rundingan..kiranya sepanjang rawatan di LPPKN kosnya dlm rm1200-1800 gitu dan bayaran mengikut rawatan setiap kali hadir temujanji..

    ReplyDelete
  5. Salam...sorie brtny..u buat iui kt lppkn skli sje trs bjaye ye? Tahniah..sy pn nk buat jgk..ur sggestion plez..di lppkn ok ye?actly u ad mslh ape ye?blh shre x sbb sy br je oprte retro rtd uterus n tiub flpio sumbat... :)

    ReplyDelete
  6. as salam yanty.. yer sya buat rawatan dan iui di lppkn. dan telah berjaya mengandung dgn sekali iui..sya suggestkn elok buat rawatan disana sbb sana pantau kita dari awal.. prosedur pon teratur..dan kat lppkn pentingkan kualiti dari kuantiti. dokter sahkan sya dan husband sebenarnya xde masalah utk dptkan anak cuma agak lambat. da masuk 2 tahun lbh..tp kami mmg rancang utk buat iui..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..terima kasih atas perkongsian info..actually sy dh 4 tahun kawin n ni tgh plan buat iui..skrg tgh amik injection puregon +clomid..lppkn kl jugak...by 3rd Mei kami kna pg scan lg tgk telur ok ke x?doc ckp if ok boleh proceed iui...doakan saya ye..tumpang gembira utk awk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tny awk dpt doktor yg ne 1 yerk???

      Delete
    2. sy dulu dgn dr Hamizah..lembut sgt dia..

      Delete
  8. wsalam..thanx yer awak.. nie 1st time awk buat iui ker?? utk pastikan telur mmbesar dgn baik awak amalkan makan delima, badam, susu kambing atau susu biasa + kurma.. sya doakan awak juga berjaya yer..

    ReplyDelete
  9. Yup..1st time ni...tp sgt2 mengharap...hari ni ialah hari ke 12 iui...blm ada ape2 tanda lg...sob..sob..

    ReplyDelete
  10. salam..first of all tahniah ye...saya bercadang nk buat iui.perlu pegi lppkn utk set appointment or bole terus walk in?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena call dulu diana..nanti nurse bg tarikh yg sesuai..

      Delete
  11. mcmna pulak klau period x dtg brbulan2, xdak telur la mcm tu...susah la klau nk buat iui :(

    ReplyDelete
  12. diana awak kena buat appointment dulu baru nurse tetapkan tarikh bila perlu dtg.. kalau walk in tp xkena pada tarikh sepatutnya da rugi masa kat situ..

    ReplyDelete
  13. period xdtg berbulan tidak bermakna awk xde telur..awk try tanya pd yg lbh pakar.. sebab ada kawan sy yang xperiod berbulan tp tuptup mengandung..awak jgn risau try jer buat iui.. doktor akan pantau keadaan awk dan suami jika ada masalah dari a to z.. kita usaha dulu yer..harap ada hasilnya..

    ReplyDelete
  14. As salam... tahniah ye..sy bru wat iui 20.5.13 kat spital swasta..moga sy jgk brjaya mcm sis..aminnn..can't wait to huge our fruits of love..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf sya lama xbuka blog..sya bersalin 6.6.13 dan berpantang..so xbuka la blog..

      noney nayan - mcmana keputusan iui awk..harap berjaya yer..

      Delete
  15. Salam...nk tny, betul ke buat IUI nie sakitnye sama mcm buat HSG? Saya dh buat rawatan HSG senaknye buat saya x tentu hala...so saya agak takut kalau buat IUI nie sakitnye sama mcm HSG jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iui xsakit la pd sya..pd sya hsg lg sakit dr iui..awk kena kuat yer demi zuriat sendiri..harap awk berjaya iui nnti..sya da selamat bersalin..

      Delete
  16. salam bolehkah wat IUI jika ada masalah fibroid yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sy xpasti mengenai fibroid tp kalau cyst blh hamil..

      Delete
  17. SALAM TEMAN-TEMAN.SAYA INGIN BERKONGSI JUGA CERITA SAYA.DR SAHKAN SAYA PCOS.2 KALI BUAT IUI SYUKUR BERJAYA.TAPI JANGAN TERLALU LEKA, INGATKAN PERIOD TAK DATANG BERBULAN DAN TAK TETAP ITU BIASA BAGI PCOS RUPANYA TAK.... SAYA MENGANDUNG KALI KETIGA TANPA DI RANCANG...REZEKI TUHAN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..sekarang dah berapa minggu

      Delete
  18. Baru lepas 2 hari saya buat iui di hospital gomen...mmg senak sgt perut sblm iui..bedebar sgt2....alhamdulillah akhirnya selesai juga...ni kali kedua stlh 5 thn berlalu dr iui 1 yang x berjaya dan akhirnya lekat abelong dah berumur 5 thn...semoga ada rezeki dan sinar buat kami sekeluarga lagi..insyaallah....abelong mmg sgt inginkan adik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..harap abg long dapat adik..dah tau ker keputusannya klong na?

      Delete
  19. Salam sya..tahniah awk berjaya dgn 1st iui... sy baru nak buat iui mggu depan insyaAllah di uia kuantan..tapi sy ni period tingt0ng..risau sgt skrg ni sbb period bulan ni sikit2..takut jadi mcm sebelum sy ambik pil perancang utk aturkan period..sikit dan lama..walaupun period sikit tp sy start jugak clomid 2nd day period.. now dah hari ke 6 period dan still sama x de perubahan..sikit.spotted period..esok 27/6/2013 kena suntik untuk besarkan telur.. dekat tmpat sy buat rawatan suntikan tu rm450.harap2 period ni stop la sblm buat iui nt..x blh tid0 bila pikirkan masalah cik P ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf sya lambat reply sbb dlm pantang..
      mcmana awak punya keputusan iui +ve ker?

      Delete
  20. Salam sya..Tahniah berjaya hamil. Sara baru lepas buat iui di lppkn dgn dr hamizah jgak pada 28/6/13..sara ada msalah cyst ovary 2cm..lps mkn clomid n injection alhamdulillah ada 5biji sel telur yg matang n 20juta sperma suami..doktor ckp blh ada peluang utk mgandung.tak sabar nk tgu result.
    harap2 period bln ni x dtg la..doakan utk saya ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy akan doakan sesiapa saja yg belum punyai rezeki anak..mcmana keputusan awak.. +ve ker?

      Delete
  21. Salam,sya baru jer buat iui 25/7/2013.now 2ww..nk tnya ada xpantang larang slps iui treatment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena jaga mkn..jgn mkn mknan yg tajam..bykkan rehat jgn buat kerja berat yer..3 minggu nnti try la check upt..harap berjaya hamil yer marayani

      Delete
    2. marayani apa keputusan iui awak..harap berjaya juga..amiin

      Delete
  22. Ass.wr.wb,
    Saya baru je buat 1st IUI jum'at 29/8/2013 kat LPPKN raja laut, boleh minta petua pantang larang dan pemakanan sihat sehingga berjaya pregnant, tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk jgn mkn benda2 tajam yer..nenas,air tebu, tapai, rebung..dan satu lg sy train diri kononnya sya tgh pregnant..xbuat keje berat..bykkn rehat dan jdkan diri ngada2 konon pregnant..hehehe

      Delete
    2. lg satu amalkan mkn badam..kismis, susu dan mknan yg suburkan kita..

      Delete
  23. hi sya...

    sy sedih sb sy xdpt nk wt iui 4hb nie...dok ckp telur sy ad 8 yg cntk²...

    jd sy kan tgguh iui...nxt period bru leh wt....

    awk ari2 cm ner??doktor x ckp pape ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. knapa xproceed iui..kan ada 8 telur..

      Delete
  24. Hai sya...bestnyer 1st iui awk berjaya...moga2 sye menyusul mcm awk gak ye...aminnn....sye dh msuk hari ke 14 lpas iui ni...buat iui tu ari 6/9/13...sye tngah berdebar2 ni...mudah2an menjadi...aminnnn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. juliana apa keputusan iui awak..harap sgt awak semua berjaya...

      Delete
  25. Saya nk tny, iui ni doktor akan masukkan sperm dlm rahim kita ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer..doktor akan masukkan sperm yg berkualiti dlm rahim kita..sblum tu doktor akan pastikan telur kita membesar dgn baik dan cukup2 matang..

      Delete
  26. Hi syah...good to hear u berjaya ngan 1st iui...
    i baru selesai iui kat lppkn semalam 21/10/13...first time la...takut jugak...berdebar-debar tunggu result sampai 12/11/13...after reading ur blog....feel better....terima kasih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. think positif tau...mula train diri awak konon2 awak da pregnant yer..jaga makan..pergerakan dan bykkan rehat..

      Delete
  27. Assalam..ermm tnya...cmna awak kol untuk provide GL tu...indurance ape??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy ambik GL kat admin jer..try call lppkn tanya mengenai GL yer..sbb xpasti la sekarang punya prosedur mcmana..

      Delete
  28. Xbjaya lgi..arini first day period n dah sethn 3bln kawin..blon ad rezki n start google nk buat rawatan kesuburan n amat menarik utk buat di lppkn..n tbaca kisah awk...mudah2an mndpt ksempatan merasai mnjd seorg ibu..huhhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya rasa better buat kat lppkn..insyaallah ada rezeki awk..kita usaha, berdoa dan tawakal..

      Delete
  29. Sorry nak tumpang tanya. . Sperm suami mmg nak kena keluarkan kt situ ke? Takleh keluarkan kt rumah? Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu sy mmg kena keluarkan sperm kat situ sbb lps tu sperm akan dicuci dan sperm yg terpilih jer yg akan digunakan..

      Delete
  30. Assalam.......thaniah..saya minggu ni bru nak buat iui..ari isnin ni nk check lg telor ok ker x??kalau ok ari rabu ni buat..sakit x buat iui ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat iui xsakit manapon..cuma kita jgn keraskan badan kita..mcmana telur awk ok x? harap semua berjalan lancar dan ada rezeki anak utk awak kali nie..amin..

      Delete
  31. Sy br buat iui 17/2 br ni.. berdebar2 pulak rasenya.. lps buat iui ade ape2 tanda tak?

    ReplyDelete
  32. sy baru ajer lepas buat hsg 7 may yg lepas..alhamdulillah normal, skang tgh tgu jian darah ari ke21.. hope semua nya ok..doakan saya..

    ReplyDelete
  33. Saya tgh tunggu tarikh utk jumpa doktor maybe hujung bulan 8. Gembira baca blog awak. Sy bln 9 ni 2 thn kahwin. So far staff di lppkn jln raja laut ok.

    ReplyDelete
  34. Salam. Semalam sy baru lepas IUI di lppkn. Blk drpd IUI semalam, badam jd panas sgt dan perut krem sikit. Tp hari ni tak rasa apa2.. Mmg mcm tu ke? Dh terfikir tak berjaya ke IUI ni? Tawakal Dan doa je yg mampu. Lg 2 minggu baru dpt jumpe dok balik. Semoga sy hamil dgn 1st IUI ni mcm awk.. Doakan ye.

    ReplyDelete
  35. Salam...sy da hampir 6 thn kahwin..first iui tak berjaya..kali ni baru tau hormon prolactin sy tinggi..dlm proses nk buat iui kali kedua.
    Besok scan telur setelah mengambil injection humog..seronom bila bc blog awk..kali pertama buat da berjaya..doakan utk kejayaan sy juga..

    ReplyDelete
  36. Sha..tahniah ye.....saya 3 tahun genap....saya teringin.nak buat....klau di lppkn tu xambil masa prosedur yang lama.ke? Doakan saya...saya terasa nak.buat la sya....teringin nak ade bby

    ReplyDelete
  37. Sha..tahniah ye.....saya 3 tahun genap....saya teringin.nak buat....klau di lppkn tu xambil masa prosedur yang lama.ke? Doakan saya...saya terasa nak.buat la sya....teringin nak ade bby

    ReplyDelete
  38. Hari ni proses IUI saya buat pertama kali.. tolong doakan saya ye... nervous la...

    ReplyDelete
  39. Hari ni proses IUI saya buat pertama kali.. tolong doakan saya ye... nervous la...

    ReplyDelete
  40. Hai...sy bru buat iui smlm..dpt mc dr hospitl tropicana 5 hari..sejak amlm hingga ari ni sakit perut b3lah kiri n kanan..kramp..jln tunduk je..risau rsnya..doakan usaha sy menjadi.

    ReplyDelete
  41. Hai...sy bru buat iui smlm..dpt mc dr hospitl tropicana 5 hari..sejak amlm hingga ari ni sakit perut b3lah kiri n kanan..kramp..jln tunduk je..risau rsnya..doakan usaha sy menjadi.

    ReplyDelete
  42. Hi,
    Sy br nk try iui. Ni dr bg ubat clomid n suntikn skali. Next week ada appointment ngn dr di lppkn utk check telur. Hrp2 ada sinar utk sy utk tmbh bb tjn ni. Aamiin

    ReplyDelete
  43. Hi,
    Sy br nk try iui. Ni dr bg ubat clomid n suntikn skali. Next week ada appointment ngn dr di lppkn utk check telur. Hrp2 ada sinar utk sy utk tmbh bb tjn ni. Aamiin

    ReplyDelete
  44. assalam boleh sy tau x iui akn dijlnkn pd hari ke bp ye bg yg amk suntikan puregon?

    ReplyDelete
  45. Hi...saya baru selesai IUI yg pertama kali di LPPKN

    ReplyDelete
  46. Salam..saya baru je buat IUI 4 hari yang lepas .. doakan keputusan saya positif ya .. - Nurhidayahardani-

    ReplyDelete
  47. Salam..sya..nak tanya..awak pantang macam mana yer selepas buat iui? saya baru buat 6hb feb ari tu

    ReplyDelete