:: HSG X-Ray ::

Alhamdulillah.. selesai juga akhirnya ujian HSG x-ray pd 7 jun aritu..pengalaman yang xboleh nak dilupakan. nie la pengalaman pertama buat ujian nie di KPJ Kajang Specialist Hospital. 


appointment adalah pukul 10 pagi. nasib baik tau kat mana KPJ Kajang Specialist nie kat mana. dua tiga hari sebelum pergi mmg da google kat mana lokasi hospital nie. takut sesat pula kan.. kali nie husband xtemankan so officemate Siti yang temankan..thanx Siti..

jom baca pengalaman saya masa buat ujian HSG x-ray nie...


sesampai jer kat hospital terus daftar kat kaunter kat bahagian x-ray..jantung aku dup dap juga la sedap takutkan.. perasaan takut tu bermain2 dalam kepala otak sbb sebelum dtg baca kat google prosedur buat HSG.. erkk.. =_=" seram jugak..


tunggu dalam 15 min nama terus kena panggil masuk ke bilik x-ray. masuk terus staff (juru x-ray kot) suruh aku salin pakaian khas dulu..(ala2 kimono gitu..) dah siap salin pakaian staff tu suruh duduk dulu sbb doktornya ada hal..tunggu la doktor nya dulu sambil sembang2 ngan staff tu.. nasib baik dpt dua2 staff perempuan..ramah pula tu. xlah malu sgt kan..


aku diminta baring di atas katil khas..siap ada fluoroscopy machine. staff tu terangkan sikit prosedur ujian nie sedikit sebanyak.. aku hanya mendengar jer.. mungkin sbb debaran makin terasa kot.. dlm hati aku niat "kerana Allah S.W.T". dalam 6 min doktor pun sampai. doktor lelaki yer.. adusss... mesti aku termalu2 nanti kan.. Dr Mohammad Bakri b. Mustafa






aku diminda baring di bahagian hujung katil, kaki memijak ke kiri dan kanan tulang katil dan disuruh mengangkang.. time nie aku mula segan2. doktor terangkan lagi prosedur ujian nie supaya aku lebih paham.. mula-mula doktor cuci dulu bahagian alat sulit, lepastu masukkan pula spekulum untuk buka bahagian alat sulit. time tu da mula rasa sakit..
1. mula-mula doktor cuci dulu bahagian alat sulit
2. lepas tu doktor masukkan pula spekulum ke dalam faraj untuk tujuan mendedahkan serviks (pangkal rahim) time nie aku da mula rasa sakit.
3. kemudian doktor masukkan pula satu tiub plastik ke dalam rahim melalui liang serviks. time nie kena          lembutkan badan dan jangan mengangkat punggung bagi mengelakan luka berlaku.
4. Dengan perlahan-lahan dye yang dipanggil kontras disuntik melalui tiub kedalam ruang rahim.. Ya Allah sakitnya xtau nak ckp.rasa senak yg amat.. mcm senggugut yang paling teruk aku alami. sampai aku menangis..gugur jua air mata aku menahan kesakitan sambil dua-dua tangan aku genggam besi tepi katil. radiografer tu menenangkan aku..sambil mengusap2 kepala aku..bagus kan staff situ..




5. sambil tu beberapa gambar x-ray diambil semasa proses aliran dye tu. dan aku di suruh mengiring dan gambar x-ray diambil sekali lagi.
doktor suruh aku mengesok keatas namun aku betul2 xterdaya langsung..radiographer tu yang tolong tolak kan sambil air mata aku mengalir.. doktor suh aku rehat dulu bg tenang sebab aku da mula nak pitam rasanya.
bila keadaan aku da stabil baru aku pergi salin pakaian dan staff suruh pakai pad sbb terdapat pendarahan.

keluar dari bilik x-ray terus dpt keputusan dan gambar x-ray. terus ke kaunter pembayaran. kena la RM 203. alhamdulillah semuanya ok dan normal.




semoga aku tabah mengharungi semua ujian-ujian ini demi untuk mendapatkan zuriat sendiri.. 21 jun nie ambil darah kali ke-2 pula.

30 comments:

  1. sakit erk dear???siti 12/11 ni..takut jgak..ya alllah kuatkanlah semangat hambamu..

    ReplyDelete
  2. sorry dear lambat reply..awk mcmana sumer ok ker? apa perkembangan sekarang..lain org mungkin lain rasanya..tp sya mmg sakit time tu..

    ReplyDelete
  3. eee, takot nye... sakit sgt ke dear... aduh, mcm nak kensel plak appointment ni,huhuhuh..

    ReplyDelete
  4. eee, takot nye... sakit sgt ke dear... aduh, mcm nak kensel plak appointment ni,huhuhuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn takut kajol..teruskan la..semoga usaha yg awak lakukan membuahkan hasil..

      Delete
  5. Thanks for sharing, tomorrow will be my wife turn for the HSG, suami yang lebih nervous ni sbnrnya, apa pun terpaksa juga redha sbb ini merupakan usaha dan sekiranya tiada pilihan dan doktor lelaki yang terpaksa melakukan prosedur maka terpaksa ikut juga lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon redho jela sbb xpenah alami benda2 mcmni..yg penting kita usaha kan..kan.. mcmana wife putera kayangan?

      Delete
    2. Sebagai Seorang Suami and tanggungjawab isteri, kita patut pilih doktor perempuan . Kalau la benar benar tak ada pilihan baru pilih doktor lelaki....

      Delete
  6. Nak tnye,klu nk buat appoinment hsg ni,kene datang or boleh call je?thankss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. call jer hospital utk tetapkan tarikh..sebab hsg kena buat slps period kalau xsilap..

      Delete
  7. Apa syarat2 before buat ujian hsg nk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpasti tp kalau xsilap selepas period kering dan xboleh bersama dgn suami sebelum buat hsg..

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. salam nak tanya.. sakit slps HSG tu smpi bila? my wife baru lps buat ptg td dgn doc ni..skng tgh sakit mcm u ckp.. masa ptg td xde rasa apa-apa..risau plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat reply..xlama kalau sy esoknya tu da ok..bagus awak suami yg prihatin.. biakan isteri rehat sehari..semoga awak dan isteri berjaya..

      Delete
  11. assalam,sy dah buat hsg nie, berdasarkan pengalaman saya, xda la sakit sampai kuar air mata, rasa senak je cam senggugut (senggugut biasa) Masa tu mmg takut la sebab baca blog2, ramai yang duk kata sakit, rasa nak pitam dll. Bila sendiri dah rasa, Alhamdulillah xda apa2, setakat nie ok, xda plak drh yang keluar, mmg nurse bg pad, katanya takut ada pendarahan, sy pakai jer la, sampai opis sy tgok lgsung xda drh, yg kuar cam keputihan (cecair-mungkin ubt yg dia gunakan). skrg masih ok, xda pendarahan, xda rasa sakit, xda pening kepala. mungkin bergantung pada badan sesorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lain org lain sakitnya kot..setengah org mmg akan rasa sakit sgt..dan berlaku pendarahan sedikit..lg satu kalau nk kurangkan sakit kita jgn mengeraskan badan kita dan relax jer time hsg..ikut arahan dr dgn betul dan jgn takut2 sgt..

      Delete
  12. hadui .... mcm seram plak bile baca pengalaman awak ... saya duk memending nk buat hsg ni ... mcm belum ready nk rasa sakit

    ReplyDelete
  13. Salam..sy pn dh dpt appoinment unt bt hsg ni..takut sngt2,sy ni jenis yg lemah semangat.suami blh teman x sis mase wt ujian ni?

    ReplyDelete
  14. Salam..just nk sharing experience hsg tadi...baru buat arini 4 feb...alhamdulillah experience saya takla sakit sgt...tp nk msukkan spekulum tu hanya ALLAH yg tau siap kuar balik alat tu..then bila doc msukkan dye hanyasenak skit je...

    ReplyDelete
  15. Sy x dpt tido ni.. Esok pagi akn buat xtray hsg.. Takut sgt

    ReplyDelete
  16. Sy x dpt tido ni.. Esok pagi akn buat xtray hsg.. Takut sgt

    ReplyDelete
  17. Assalamualaiktm... Saya pun nak share pengalaman sy buat hsg. Saya baru je buat pagi tadi. Alhamdulillah tak sakit. Memang takut bila kt byk dgr org kata sakit. Tapi yang penting masa buat prosedur tu releks je jgn keraskan badan atau kemut (maaf) . Kalo rasa sakit tarik nafas. Rasa dia mcm rasa sengugut n mcm sakit perut nak membuang. Lepas hsg pun sy xda rasa sakit cuma senak je. Itu pegalaman sy la.

    ReplyDelete
  18. Samalah ngan saya baru 2 jam buat ni tkde rasa sakit sngt sbb sy betul2 ikut pesanan kwn2 yg dh ade pengalaman..tp mgkn jg bergantung pd bdn..lain org lain situasinye

    ReplyDelete
  19. Today my wife nya turn HSG X-ray at KPJ Tawakal.. Dah call dulu seblom dtg n Doctor pompuan.. Lega dpt cari doctor pompuan...

    Wife kat dlm tgh buat hsg x-ray.. Yang kat luar ni yg nebes mcm menunggu wife nak bersalin pula... Harap semua nya dipermudah kan.. Aamiin

    ReplyDelete
  20. Sy buat prosedur ni minggu lepas...tp bleeding smpai skrg mcm org period...risau jugak..tp gi kkinik doc ckp tu normal...so puaselah mcm biase ni...mase buat ujian tu..rase taklah sakit sgt...sbb mungkin dah biase sebelum ni dgn hospital sejak ade masalah darah aritu...sekaku dah dicek dr bawah...

    ReplyDelete
  21. Sy buat prosedur ni minggu lepas...tp bleeding smpai skrg mcm org period...risau jugak..tp gi kkinik doc ckp tu normal...so puaselah mcm biase ni...mase buat ujian tu..rase taklah sakit sgt...sbb mungkin dah biase sebelum ni dgn hospital sejak ade masalah darah aritu...sekaku dah dicek dr bawah...

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum.. Sy nak share pengalaman HSG harini 22/09/16 di KPJ Damansara.. Dr yg entertain sy ialah dr norhayati mokhty.. 1st nak buat kat KPJ Ampang tp doc on the CD10 sy that't why tukar ke KPJ Damansara asalkan doc perempuan hehe sebelum pergi dah baca pengalaman TTCian semua mmg takuttt ramai bg feedback negative iaitu sakit.. Tp dah lalui sendiri harini yessss memang sakitttt.. Lebih sakit drpd period pain.. Alhamdulillah result sy semua normal takde apa masalah.. Bayaran RM203 sbb refer pakai surat LPPKN.. Kalau refer pakai surat klinik swasta lain harga lebih mahal.. Tp husband keja govt so boleh claim.. Now focused on husband plak sbb sperm kurang.. Apa2 pun this is my 1st time comment kat any blog tp utk info bersama sy share jgk hehe semoga TTCian semua dimurahkan rezeki anak ye

    ReplyDelete
  23. Hai semua sy pon baru buat hsg 1/11/2016...sakit taw lagi sakit dr senggugut huwaaaaaa...RM 180 kat columbia asia melalui referral letter dr lppkn johor

    ReplyDelete