:: Kronologi Kelahiran Muhamad Syafiq ::

jom nak cite skit kronologi kelahiran si kecil..
22.5.13 - dalam pukul 4 pagi aku terbgn rasa mcm ada cecair keluar time tidur.. aku bangun dan ke toilet utk cuci kemudian sambung tido..ngantuk oo..hehehe.. xtgk pon tu cecair apa.. pagi dlm pukul 8 gitu aku call mak aku tanya..mak aku risau tu air ketuban tp kalau air ketuban mestila byk katanya.. aku whatsapp adik ipar tanya..dia kata tu mungkin air ketuban tp aku xpercaya so aku abaikan nasihat dia suruh pergi hospital.Rupanya adik ipar aku cerita kes ni ke mil aku plak..apalagi terus dpt call dr mil..mil pon suruh ke hospital takut baby lemas katanya kalau itu btl akibat kebocoran air ketuban..aku liat nk pergi dan bermcm alasan aku bg kat mil supaya xyah pergi hospital..rupanya mil call plak husband aku lps tu supaya suruh bawa aku ke hospital check..itu aku mula surrender..terpaksa la aku g check gak tp aku nk ngelat aku ajak kwn aku Siti teman aku pergi Klinik Mesra..klinik xterima dan klinik suruh terus refer ke hospital.aku pon ke hospital.punya la ramai org perut buncit mcm aku gak..hehe..dari pukul 11 lbh aku kat situ check itu ini rupanya bukan air ketuban pecah tp doktor detect keputihan..pelik la juga sbb sblum nie xde pon keputihan..
sampai la pukul 5.15 ptg baru settle..boleh la balik..

23.5.13 - check up mcm biasa di Klinik Kesihatan Sri Kembangan.. semua ok.

24.5.13 - dalam pukul 4 pagi aku rasa sakit..sakit mcm senggugut tp kuat sgt..xtau nk ckp sakitnya mcmana..menurut sumber dr kawan aku kata kalau sakit mcm senggugut maknanya da tanda2 nk bersalin..aku pon xtahan sgt time tu ajak la suami pergi hospital..tp sblum tu sempat aku makan roti canai kat kedai mamak..nak xnak aku kena makan sebab takut betul2 time tu nak bersalin xde tenaga plak nak meneran kan..check2 kat hospital contraction xkuat pon.laluan pon xbuka lagi katanya..tp apa yg aku sakitkan sgt tu pon aku pelik..search kat google rupanya aku mungkin kena Braxton Hicks Contractions.Doktor suruh balik dulu.Mak ayah dtg dari kuala selangor semata2 ingat aku da nk bersalin.adik beradik pon ada yg datang melawat..hikhik kecoh btl aku ni kan..

27.5.13 - check up seperti biasa di Hospital Serdang..laluan xbuka lagi dan tiada tanda2 nk bersalin tapi badan aku mula dah rasa lemah..jalan da xlarat sebab celah kelangkang sakit sangat bila nak bergerak bangun, duduk mahpon berjalan..aku ambil keputusan utk ambil cuti rehat 4 hari sampai la ke tarikh cuti bersalin..hari ni dapat mc sehari.aku ambil keputusan utk balik Kuala Selangor.

5.5.13 - lebih kurang pukul 3 pagi aku rasa ada sesuatu keluar dr miss v.. air ketuban ker?? kalau sikit mmg aku abaikan..tp nie rasa mcm lain..perut pon dah dua tiga hari sakit2..g check tgk lendir pekat bercampur sedikit darah..mula la aku cuak.terus kejut husband , mak ngan ayah.. mak soh aku relax dulu..mandi2 basahkan kepala dulu..dlm pukul 9 pagi baru gerak ke Hospital Sungai Buloh. Masuk kat bahagian kecemasan dewan bersalin tu..seperti biasa la check CTG nk tgk pergerakan baby.. check laluan hanya 1cm.. setiap berapa jam ntah kena bgtau ada keluar air ketuban ke atau tidak..sampai la malam kena tido kat situ..sian husband aku kena tunggu tercongok jer kat luar sampai pagi.Hospital situ penuh dan ramai..dekat pukul 1 pagi baru aku dpt katil utk tido.

6.6.13 - Pagi-pagi lagi doktor da seluk nk check laluan..sakit jgn ckp la mmg sakit..perut pn da mula xselesa..check laluan dah 3cm..darah ada jer keluar..mak kata aku kembar darah tu yg sakit tu.mulut aku xhenti2 berdoa dan berselawat utk kurangkan kesakitan..bertambah sakit bila dgr org jerit2 nk bersalin..adui mengerikan..ptg check lagi laluan dan buat CTG..laluan da bukak 5cm kata doktor.. tp bila buat CTG babynya tido..jenuh nurse gerakkan..sampai aku kena masuk air melalui tiub utk gerakkan baby.
pukul 7 ptg aku dimasukkan ke labour room.. alhamdulillah time nie xramai yang nak bersalin so ada la katil kosong..dalam labour room doktor check lagi laluan tp kali nie laluan 4cm pula..aku pon pening kejap 5cm kejap lg turun 4cm plak..aku bykkan berdoa agar semuanya selamat..doktor pecahkan ketuban dan suntik ubat tahan sakit kat montot..hehe..air ketuban tu bila pecah rasa panas semacam jer..mengalir mcm air paip gitu..baby masih lagi tido bila buat CTG.. air dimasukkan xjln juga.. nurse masukkan lagi satu ubat melalui tiub..xpasti itu ubat apa..kalau xsilap nk kuatkan contraction..lps masuk ubat tu mula la aku rasa kesakitan yg amat..dekat 2 jam lbh aku terbaring kesakitan.. Allah saja yg tau..dlm pukul 10 mlm gitu aku ckp ngan nurse yg aku da xtahan sgt sakit..dia check laluan kata belum lagi blh teran..aku bgtau yg aku xtahan sgt da..dia kata dia tlng bukakan laluan skit..aku pon xkisah dah apa yg nurse tu nk buat..buat lah..sakit wei..sampai satu tahap aku da xtahan aku ckp aku nk teran jer..nurse tu kata kalau nk teran, teran jela..aku pon bantai la teran style aku sekali silap da..sempat la nurse tu ajar cara meneran..husband aku baru nak dipanggil..teran punya teran akhirnya keluar la permata hatiku..suami aku xsempat tgk aku teran pon..dia sampai depan pintu bilik, baby dah keluar..hehehe Ya Allah leganya..hilang la rasa sakit2 td..terus husband aku azankan anak kami..nurse letak baby tu atas dada aku..tgk muka baby tu nak menangis pon ada..sejuk jer tgk muka baby tu..proses nak keluarkan uri pula.agak susah nk keluarkan uri aku sbb mcm melekat tp selamat keluar urinya..last proses nak menjahit..ooooohhhhhh noo.. takutnya..nurse kata aku byk juga koyak..kena jahit 3 lapisan..lapisan dlm jer nurse bius..yg luar jahit hidup2..sakitnya ya amat..aku gigit selimut sambil menjerit2 kesakitan..nurse pesan jgn duduk bersila..nanti koyak kena jahit balik..errkkk ngeri2..nyilu...dekat pukul 12 lbh aku ditolak masuk wad..alhamdulillah semua selamat...

7 comments:

  1. cutenya akak ni. hehe congrats di atas kelahiran baby syafiq :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. terima kasih hana..selamat membaca..lama xupdate..hikhik

      Delete
  3. Alhamdulilah selamat jugak..secara normal kan.. untungnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih azizah..tahniah juga utk awak.. :)

      Delete
  4. Nahhh baca balik...baru tau...hehehe

    ReplyDelete