:: Rendang Tumis Warisan Ibu ::


jom kita belajar buat rendang..
sebenarnya dah lama nak keluarkan entry pasal rendang nie..
da taip dah sikit2..
nie baru lengkap...
alkisahnya bila time open house aritu la..
kak ipar aku aka Kak Tin nak buat
open house..
dia suruh aku masakkan rendang
sbb dia ada termakan makan rendang nie
time open house kat rumah aku..

Bahan-Bahannya: 

1. Belacan
2. Bawang merah
3. Bawang besar
4. Bawang putih
*semua bahan-bahan di atas dikisar


5. Lengkuas (dikisar)
6. Halia (dikisar)
7. Serai (dipotong halus & dikisar)
8. Buah keras ( ditumbuk lumat)

9. Daun kunyit (dihiris halus)
10. Cili kering (dikisar)
11. Ayam (digoreng 1/3 masak utk elakkan ayam hancur)
12. Santan pekat

Cara-caranya:

mula-mula kita kisarkan cili kering yang sudah 
direbus & dibuang bijinya..
apabila cili sudah hancur kisarkan sekali bawang-bawang,
belacan, halia dan lengkuas..
asingkan dan kisarkan serai..
tumbukkan buah keras hingga halus..

panaskan minyak di dalam kuali sehinggga
betul-betul panas minyaknya

tumiskan bahan-bahan kisar tadi 
(cili, bawang-bawang, belacan, halia & lengkuas)

masukkan serai yang telah dikisar tadi..

tambahkan cili jika kurang pedas
(ikut citarasa masing-masing samaada mahukan pedas atau tidak)

tumis sehingga bahan-bahan tadi betul-betul garing..

apabila sudah garing masukkan serbuk buah keras..
gaulkan sebati..

masukkan ayam 1/3 masak tadi..
gaulkan sebati..

hahaha...kena tukarkan kuali sbb kuali tu xmuat..
aku gunakan 2 ekor ayam..
masukkan santan pekat dan gaul sebati..

masukkan daun kunyit hiris & biarkan sehingga mendidih
dan sedikit kering kuahnya mengikut citarasa samaada 
hendak berkuah atau kering..
kemudian bolehlah dihidang...
nak masaknya sgt mudah cuma nak siapkan bahan2 
mengambil masa..

selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment