:: Asam Pedas Ikan Pari ::

my faberet mmg asam pedas..dulu mak slalu masakan asam pedas..habis aku mkn..tp sekarang dah kawin kena la masak sendiri..aritu buat asam pedas ikan pari menjadi dan sedap (suami kata la..hehehe) tp xambil gambar pon..kali nie buat lagi..hehehe.. nie bahan-bahan yg aku gunakan.. aku ikut sukatan sendiri..agak2 jer secukup rasa...




1. Tumis bawang yg ditumbuk sampai naik bau dan kekuningan..
2. Masukkan cili kering kisar dan belacan ..biarkan cili itu sedikit garing..kena kacau supaya tidak hangit..
3. Masukkan air didih mengikut brapa byk kuah yg aku nak..
4. Masukkan bunga kantan dan daun kesum.
5. Masukkan ikan pari. (masak ikan pari sampai kulit tebalnya terkopek sedikit..)
6. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa..jgn lebih..
7. Bila dah mendidih masukkan bendi (blh juga letak tomato). 
8. bila bendi da agak masak baru la tutup apinya..dan hidangkan..
tada...da siap..ready utk dimakan..tp kalau nk best korang makan ngan 


TAUGEH TUMIS BERKICAP..
mmg sesuai..
my mum pon kalau buat asam pedas mesti tumis tauge..
licin pinggan..
selamat mencuba..

1 comment: